keskiviikko 3. marraskuuta 2010

キューピーLisää hahmoja.. Tuijariikka antoi mulle taannoin päivätehtävän selvittää mikä ja kuka on tämä suosittu nukke, jota Japanissa hehkutetaan.. No, tehtävässä meni vähän pidempään kuin yksi päivä, mutta tässäpä tätä:
Nimi: Kewpie (japaniksi キューピー -> luetaan Kuupii)
Synt.aika.: 1909
Paikka: Ohrdruf, Saksa
Äiti: Rose O´Neill
Ensiesiintyminen: Ladie´s Home Journalissa, sarjakuvassa, vuonna 1909
Historiaa: Nuket olivat todella suosittuja 1900-luvun alussa ja nyt näistä vanhoista nukeista maksetaan maltaita. Eli Tuija, pidä vaan huolta sun kolmekymppisistä nukeistas! Ensin nuket olivat vain kuvissa, sitten paperinukkeina ja lopulta (1913) konkreettisina, kädessäpideltävinä hahmoina.
Spessua: Anne Frank mainitsi Kewpie-nuken päiväkirjassaan. Myös John Steinbec mainitsi Kewpien hänen Hiiriä ja ihmisiä -kirjassaan. Kewpien sanotaan olevan ensimmäinen tuotteellistettu sarjakuvahahmo.
Mitä nyt? Nyt nukke on ainakin jenkkiläisen Kewpee Hamburgersin maskotti ja - japanilaisen majoneesin, Q.P.:n maskotti. Ja koska japanilaiset tuppaa fanittamaan kaikkea ihan kybällä, on tämä Kewpie siis myös täällä suosittu ja sitä näkee lähes kaikkialla.. tosiaan majoneesipakkauksessa, bussien kyljessä ja esim meillä se toimii taaperouinnissa uimaopettajien nukkena joilla ne näyttää esimerkkiä mitä milloinkin tehdään.
Varo halpaa kopiota! Luin myös, että aidon ja alkuperäisen Kewpien tunnistaa siitä, että sen jalassa lukee Rose O´Neillin nimi ja sillä on rinnassa puna-kultainen sydän. Nämä tuntomerkit taitaa olla siis niissä vanhoissa (onko Tuija niissä sun?)

Pitäkää hyvää huolta näistä!

8 kommenttia:

tuija kirjoitti...

no jopas oli historia! kiitos vaivannäöstä, oli tosi mielenkiintoista kuulla mikä kaveri on miehiään. mulla taitaa olla ihan vaan halpakopio. googletin, niin ne arvokkaat oli sit jo ihan sellasia vanhan nuken näkösiä.

Maiju kirjoitti...

Mahtavaa :) Ostin oman halpakopioni Tokiosta elokuussa ja sen jalassa lukee vaan 'japan'.

Milla kirjoitti...

Tuija ja Maiju: Ollos hyvä vaan, oli ihan mielenkiintoista ryhtyä selvittämään :) Ja eiköhän suurimmalla osalla oo ihan vaan joku halpa kopio, koska megamassatuotanto on todnäk vasta näin myöhemmin alkanut jyllätä ja siinä ei paljo signeerauksista enää välitet, heh. Mutta onhan ne sunkin beibet kuitenkin yli 30 v eli ei nyt ihan uusinta uutta halpatuotantoa.
Ja niin, on meilläkin kotona jo yksi pieni halpa kopio, mutta muistan nähneeni yhdessä antiikkikaupan ikkunassa sellaisen vanhan näköisen, joten nyt kun oon selvittänyt tän stoorin, niin taidan mennä katsomaan paljonko ne siitä pyytää (ja ehkä sitten joudun ostamaan sen..).

Nanni D. kirjoitti...

Heeeei, muistan että mulla on joskus lapsena ollut tuollainen nukke! Taitaa olla myös massatuotantosarjaa, mutta hauska saada tietää tuollaisia faktoja :) Enpäs usko että oma nukkeni on enää tallella...

Milla kirjoitti...

Nanni D: Joo, oli mullekin uus juttu koko stoori! Mut jos sen nukkes jostain löydät niin ainakin tiedät taustat :)

WEEKDAYCARNIVAL kirjoitti...

Meillä on tuollainen. Ostin kirpputorilta joskus markalla. Hauskaa...en tiennytkään että sillä on tuollainen historia:)

Milla kirjoitti...

Weekdaycarnival: Sullakin siis! Nää tyypit taitaa olla aika suosittuja :) Pidä huolta.

Anonyymi kirjoitti...

olipa hauskaa lukea tää juttu - kuvan nähdessä tunnistin minäkin heti että hei tossahan on mun nukke! oli heti pakko kaivaa se muiden vanhojen lelujen seasta tuolta laatikosta, vaatekaapin ylähyllyltä. tosin oman nukkeni selässä lukee iloisesti että hongkong. :D mutta mitäpä aitoudesta, kun toi oli muksuna yksi mun ensimmäisistä ja rakkaimmista leluista. ♥

en kyllä yhtään tiedä mistä se on peräisin... on silläkin nyt kuitenkin ainakin 20v ikää. hauskaa saada sillekin joku tarina. :3