Torstaina, 3. helmikuuta Japanissa vietettiin Setsubunia. Tuona päivänä (tai varsinaisesti aina seuraavana päivänä) talvi vaihtuu kevääksi.
Ja mitä päivään sitten kuuluu:
- Sushia (makirullia), joka on syötävä kokonaisena, puhumatta ja katse etelään päin (tämä ilmansuunta vaihtuu joka vuosi). Nuo kuvan kolme mega-isoa makirullaa saatiin ystävältäni Naomilta, jonka äiti oli rullaillut niitä Setsubun-aamuna parikymmentä kappaletta :)
- Ulko-ovelle laitetaan pahan hajuista kalaa ja piikkinen oksa, joiden tarkoitus on pitää pahat henget loitolla.
- Joku perheenjäsen (isä?) pitää hirviön naamaria päällään ja muut heittelevät häntä paahdetuilla soijapavuilla. Soijapapuja voi viskoa myös ikkunasta. Ja samalla huudetaan "Oni wa soto! Fuku wa uchi!" eli "Huono onni (evils) ulos! Hyvä onni taloon!"
- Loput pavut syödään siten, että kukin syö ikänsä verran papuja.
Kyllä, mekin tehtiin nuo kaikki traditiot. Nyt saa kevät tulla. Ja tulikin aikataulussaan, sillä tällä viikolla on jätetty jo talvitakit ja pipot narikkaan.
4 kommenttia:
Niinkös se olikin, että nyt se kevät sitten on alkanut. Kaveri mulle kertoi niitä traditioita, mitä siihen päivään kuuluu, mutta eipä maininnut kevään alkamisesta mitään.
Tuo vuodenaikojen muuttuminen muuten on huvittavaa. Viime vuonna kun syksy alkoi oli varsinkin siellä teillä päin vielä ihan helteitä, mutta koska oli syksy oli jollain päällä ihan täysi mustat pitkät vaatteet, nahkatakkia unohtamatta. Mahtoi olla lämmin syyspäivä :)
Kiitos tiedosta, nyt selvisi noiden makirullienkin funktio:)
Mahtavaa! Täällä jo kysellään pitääkö ottaa pipot mukaan. Millaisia lämpötiloja voi maaliskuun alussa odottaa? Mape
Uusi Aamu: Joo, setsu=vuodenaika, bun=jako, eli tosiaan nyt sitten kevät. Joo, tuntuu että pukeudutaan ja toimitaan pikemminkin kalenterin kuin sään mukaan :)
Aamu: Hyvä! Olihan teillä näköjään hirviön naamarikin tehty :)
Mape: Nyt ollaan jo öisinkin plussan puolella. Viime viikolla oikeasti mulla oli lapikkaat ja talvitakki, nyt viime päivinä tennarit ja kevättakki!
Lähetä kommentti